Следва

Между Учителя и учениците

Майа си отиде и Животът на Господ Махавира: Освобождението на Чандана, част 7 от 7

2020-08-18
Език:Mandarin Chinese ,English

Епизод

Подробности
Свали Docx
Прочетете още

Не знам дали някой мъж или някоя жена би имал/а такова изразително съчувствие като това. А кучетата го правят. Те го правят с цялото си сърце, усещате го. Не са само действията. А и цялата любов, вложена в това.

„Осиротяла принцеса, продадена като робиня, пристигнала в къщата на търговеца Дханава. Но жена му...“ О. Боже. Можете да разкажете останалото. Аз не съм го чела, но можете да кажете останалото. Друга жена отново. „Но жена му, Мула, се усъмнила веднага щом видяла божествено красивото момиче да влиза в дома ѝ. Моментът, в който Мула погледнала към Васумати, тя видяла съперница...“ Както предположих, и вие предположихте. „... съперница за благосклонността на съпруга ѝ.“ Не можете да я обвините, нали? Жените сме си такива. Какво да се прави? Обичаме съпрузите си толкова много, не можем да си помислим, че някоя друга може да е наоколо, да прилича на нас и дори да е по-красива. Лоши, лоши новини. „Посяти били семената на съмнението дори към нейния почтен съпруг.“ Съпругът ѝ не си и помислил нещо такова. Той просто бил много състрадателен, много съжалителен към едно чисто невинно момиче, което е в такава унизителна ситуация, затова искал да ѝ помогне. Но че съпругът си мисли така, жена му не могла да повярва. И така: „Със своето сладко държание, Васумати имала магическо влияние над домакинството. Благоуханието на спокойствието ѝ и уравновесеността на характера ѝ вдъхновили Дханава да я нарече Чандана.“ Това значи Чанданово дърво. Чандана. Сандалово дърво. Понеже тя е толкова чиста и невинна, и сладка, като сандалово дърво.

Сандаловото дърво хората в Индия го почитат. Използват го за святи церемонии. Ползват го като поднасяне на Светци и Мъдреци. Ползват го за много висши цели, и за парфюм, за родени във висока класа домакинства, за принцеси и други. (Ягя. Ягя. Когато запалим огъня, ягя е свещен огън, по време на който се рецитират мантри. ) Да. Когато се рецититра сутрата. ( Това се нарича ягя. Да. Когато рецитираме мантрите, правим ягя. ) Да, те използват това като тамян. (Да.) А докато рецитират свещените сутри или свещените писания, хвърлят по малко в огъня, (Да.) принасяйки го на сутрите. Като дар, предложен на Бог, който е изрекъл сутрите, или на Светеца, или на Буда. Така че, те го използват само за святи цели, а някои хора го ползват като парфюм. А Светците и Мъдреците в Индия, ако някога ползват нещо, просто ползват ароматно масло или пудра или паста от сандалово дърво да се предпазват от комари. Или за да имат самите те по-приятна миризма, когато им се налага да се срещат с други хора. И така, толкова много светски ученици във времето на Буда, когато са идвали, винаги са носели пудра или масло от сандалово дърво като дар за Буда, и/или за монасите около Него.

На колко години е дъщеря ти, между другото? На тридесет? (На двадесет и четири.) Двадесет и четири, нищо чудно. ( Ще стане на двадесет и четири през декември. ) Всички, които са около двадесет и пет, те мислят само за себе си. Така са ми казвали. Още не са пораснали достатъчно до тридесет. Тридесет, тогава ставате възрастен. Ябълката изчезна. Изгуби я. За щастие, той ти я върна. Благословената ябълка, пази я с живота си, о, Боже. Ако я изпуснеш, хората ще... знаеш как е. Ще скочат върху нея; може никога да не видиш ябълката си отново. Така е, нали? (Да.) Знаете, че знам всичко. Учителят знае всичко.

Така че, разбира се, бащата, вторият осиновител баща, също много я обичал и дори я нарекъл Чандана. Това значи сандалово дърво. Това значи уханна, скъпоценна, чиста. (Благочестива. Благочестива.) Благочестива, красива, свята, това дори. О, как би могла жената да понесе това. Вие бихте ли могли? Вероятно не. Ако той е осиновил една красива дъщеря, като мен например, мисля, че не бихте ме нарекли Чандана. Може би бихте ме нарекли както и да е: „Какво? Ти, която и да си, отивай си.“ „Жена му Мула била измъчвана от завист. Помислила си, че това отровно цвете трябва да бъде подрязано преди да се разпъпи.“ Отровно цвете, така я нарекла. Трябвало да я нарече своя дъщеря, защото съпругът ѝ я е осиновил, и дори я е нарекъл Чандан. Уау, не знаех, че жените сме толкова лоши. О! Покайте се, покайте се, покайте се. Може би и аз бих била същата. Разбира се, бих била същата. Не съм по-добра от никоя друга. За щастие, нямам съпруг, така че тези неща ме пощадяват. Пощадяват ме, защото нямам съпруг, така че няма защо да се тревожа за това. ( Учителю, Вие се шегувате. ) Шегувам се, разбира се. Мислех, че индийските съпруги са много набожни, много покорни към съпрузите си. Как така тези две жени демонстрират обратното? Какво се е случило с индийските жени в онези дни? Мислех, че в старите времена индийските жени са били по-добри, по-покорни, по-хрисими от съвременните индийски жени. Грешала съм. Вижте!

Казват, че индийските жени никога не се развеждат с мъжете си. Вероятно не е твърде вярно в днешно време, вече. Те учат в колежи, срещат се с момчета по техен избор и казват на родителите: „Или него, или никой.“ Какво могат родителите да направят? Иначе ще напуснат дома си. Имат дипломи, млади са, непобедими, излизат заедно, намират си малък апартамент, остават заедно. А като имат някое малко бебе, го донасят обратно. Тогава забравяте всичко, прощавате и ги обичате толкова много и забравяте всичко. А когато имат проблеми, също си идват у дома, и тогава вие трябва да ги решавате. ( Всъщност, Учителю, в това време, е имало многобрачие. Съпрузите са имали по няколко брака; много мъже са можели да задържат две, три съпруги. ) След като мюсюлманите са дошли или преди това? (Било е само тогава.) Преди... ( Сега ) Не. ( не можем да имаме повече от една жена. ) Само една жена? (Да.) Но мюсюлманските мъже могат все още да имат много жени, нали? Видях. (Да.) Видях това. (Да, мюсюлманските мъже могат.) Срещнах няколко, които имаха вече три, четири жени. (Всеки мюсюлманин...) И, когато той говореше с мен, ме гледаше, а аз не го гледах. За да избегнем някое недоразумение, че може да искам да кандидатствам за четвъртата позиция или нещо подобно. И говорих с него с много сериозно лице. ( Затова завиждат. И затова са врагове към други жени. ) О! Добре. Защо? Те могат да правят това. (Да, да.) Добре. Както и да е, това не е наша работа. Тук си имаме по една. Една е достатъчен проблем вече, не мислите ли? Мисля, че всеки мъж, който иска да има две жени, е смел мъж. Трябва да кажем: „Уау! Герой на погрешния източник.“

Всеки мъж, всяка жена, които могат да живеят заедно половината от живота си, аз вече им се прекланям. Моят брак беше много добър, но беше само две години, малко или много, няколко години, така че не мога да кажа толкова много дали съм щяла да мога да продължа. Но за вас, приятели, да живеете заедно, двама непознати от нищото - от различни страни, с различни имена, с различен произход - да се съберете и да живеете заедно цял живот, да сте заедно 24/7 дори, за спите заедно. Някои бизнеси ги вършат заедно, така са заедно 24/7. Наистина ви се прекланям. Възхищавам се на силата ви. Не знам дали бих издържала сега. Преди, бях просто едно момиче, обикновено момиче. Ходех на работа, съпругът ми ходеше на работа, връщаше се и се виждахме вечерта; само през уикендите ходехме да танцуваме, на кино, ходехме да се видим с роднини, да пазаруваме. Така че, времето беше много просто и сладко. Нямаше нищо, за което да се караме. Но сега вече се карам с цялата вселена, затова не знам дали някой мъж ще може да ме понесе, или дали аз ще мога да понеса някой мъж около себе си. Не знам дали някой мъж ще може да издържи и пет минути като съпруг около мен. Или дали аз ще издържа пет секунди около някой съпруг изобщо. Така че, не знам. Виждам, че вие сте женени от дълго време и имате деца заедно и още сте щастливи заедно. Наистина усещам това като чудо. Имате магическа сила. Наистина! Защото в наши дни, мисля, не знам дали ще мога да понеса някого, освен моите кучета. Кучетата ми - те не ми отговарят. И са толкова съчувстващи. Никога не ме критикуват, нито дори вътрешно.

Кучетата ми не само са мили; те са съчувстващи, любящи и мили. Миналата нощ, казах ви, бях много изтощена и претоварена през целия ден, цялата нощ работих с това, с всички неща, които бяха направили без да ми кажат. Всеки иска да стане шеф. Ако ги ползвам известно време, стават шефове. Решават всичко сами, дори да е погрешно. Не ми казват. Само за да се чувстват добре или нещо такова? Не знам защо. Его или майа? Ниско ниво? И така, миналата нощ бях наистина извън равновесие и просто седях там, и имах документи и компютър пред себе си, но бях толкова изморена, че просто си разтърсих главата и си сложих ръката тук и си подпрях главата на масата в отчаяние. Само физически. Душата ми, разбира се, е винаги добре, силата ми си е още там. Само физически, бях изтощена. И така, подпрях си главата на масата ето така. И кучето ми дойде, нацелува ме от глава до пети, и от петите обратно до главата, и от главата до петите пак. Как бе разбрала, че имам нужда от това? Дори не го очаквах. Обикновено, това куче не е от много целуващите. Върти си опашката, идва и се умилква, но не е от тези, които много целуват. Другите целуват много. Някои кучета целуват много, ближат ви много; някои кучета не го правят. Понякога, само съвсем малко, но миналата нощ тя ми даде цял душ. И тогава просто трябваше да забравя всичко, да отида да я гушна и да кажа: „Добре, добре, достатъчно. Цялата съм мокра. Цялата съм мокра, цялата мокра.“ А тя продължи, и дойде и седна в скута ми, и се въртеше - отзад напред и отдолу нагоре, отляво надясно - и ме гледаше, и продължи с даването на душ. Аз казах: „Добре, както и да е. Забравих го вече, не се тревожи. Просто съм уморена. Не съм толкова затруднена. Не се тревожи, не се тревожи, добре съм. Ето виж! Хайде да танцуваме заедно и...“ Не искам и те да се тревожат, защото каквото чувствам аз, може би и те го усещат. Много са чувствителни. Така че, понякога съм много стресирана, притеснена, но винаги изглеждам щастлива, за да не бъдат повлияни и те. Вие сте отговорни. Ако имате деца, не можете винаги да ги оставяте да виждат, че сте стресирани и тъжни, понеже това ги прави и тях тъжни и стресирани. И с кучетата е същото. Иначе, никой нищо не казва. Никога не съм я учила да целува, за да получи закуска, нищо такова! И обикновено не ме целува толкова много. Тя просто дойде и ме нацелува, и аз просто се плъзнах надолу от стола си и я прегърнах, после танцувахме и говорихме, и пяхме малко, после я изведох навън. И после бяхме добре.

Не знам дали някой мъж или някоя жена би имал/а такова изразително съчувствие като това. А кучетата го правят. Те го правят с цялото си сърце, усещате го. Не са само действията. А и цялата любов, вложена в това. Аз не можех да се измия веднага. Толкова много се промених откакто имам кучетата. Преди, ако нещо непознато ме докоснеше или нещо подобно, трябваше да отида да се измия веднага и да си взема душ, но не мога да го правя днес, вече не. Понякога забравям. Храня кучетата с едната ръка, а после взимам и ям със същата ръка. И казвам: „О, Боже! Както и да е, добре, както и да е. Веднъж вече забрави, няма значение.“ Или излизам и се измивам, а после продължавам да ям. А кучетата ме целуват навсякъде. Нямах време веднага да се изкъпя. И не можеше да ми е по-безразлично. Това не ми пречи. Не ви наранява. Други неща може да ви наранят. Емоционални неща, стресът може да ви нарани, но кучешка слюнка не ме наранява. Така правя аз. Обикновено съм много чиста, не мога да понасям това, но сега вече нямам против. Особено когато е любов, когато идва от любов, вие се чувствате толкова чисти. Променила съм се много. Не можех да повярвам, че съм се променила толкова много. За мен това е голяма работа. Преди, животните ме ближат, целуват ме или аз ги докосвам, трябва да отида да се измия веднага. Не заради тях, но може би пренасят бактерии или глисти, каквото и да е, както се говори в книгите. Сега всичко е наред. Казвам: „Както и да е, както и да е, както и да е.“

Понеже е време за вечеря, ще ви пусна. Хайде! Чао-чао. Ще се видим по-късно. ( Учителю, обичаме Ви. ) Благодаря ви. Обичам ви. И аз ви обичам. Обичам ви. ( Учителю, обичаме Ви. ) Всички плодове. Хората, които не са получили, могат да си вземат. Бъдете внимателни с монасите. Внимавайте. Не се блъскайте в монасите. Елате насам. Там нямате ли? Имате? Ето. Тези от Китай могат да вземат по едно. Всеки може да вземе по едно. Не тези, които току-що са получили посвещение. Ако сте получили едно, тогава не вземайте повече. От Китай, нали? Ако има посветени от Китай, елате. Ако не сте получили едно, елате и си вземете. А аз дори трябва да нося високи токчета, представяте ли си? Част от работата е. Представяте ли си работа, за която трябва да носите високи токчета? Моята. ( Благодарим Ви, Учителю. ) Моля. ( Благодарим Ви, Учителю. ) ( Учителю, обичам Ви. ) Благодаря ти. Обичам те. ( Учителю, обичам Ви. ) Обичам ви. Обичам ви. Добре, минах вече веднъж наоколо. ( Учителю, обичам Ви. ) ( Учителю, обичам Ви. ) ( Учителю, моля Ви, пазете се. ) ( Учителю, обичам Ви. Моля, пазете се. Желая Ви да бъдете здрава. ) Добре. ( Благодаря Ви, Учителю. ) ( Учителю, моля Ви, грижете се за Себе си. Благодаря Ви, Учителю. ) Добре. Идете да си вземете ябълки и друго. ( Бъдете здрава. ) ( Да живее Учителят. ) Благодаря ви. ( Обичам Ви, Учителю. )

Заминавате ли си сега? ( Не, заминаваме след два дни. ) Добре. Някои са все още тук. Имам повече време по време на ритрийта. Посетих ритрийта, след като приключих с всички неща. Така че, мога да прекарам повече време заедно с вас. Нямам много време в неделя. Ако имате някакви въпроси, запишете си ги. Отговорите ще дойдат скоро при вас. Тогава, няма да имате нужда да ми задавате въпроси всеки път. ( Здравейте, Учителю. ) О, здравей, здравей. Здравей, другарю. Здравей, другарю. Като съм в ритрийт, ще ви видя, една страна след друга. В момента няма много време. Трябва да се погрижа за новите посветени. Трябва да се погрижа за тези, които току-що са получили посвещение. Съжалявам. Много съм заета с работата си. Не външно, но съм много заета вътрешно. Също съм много заета и външно, но не чак толкова. Обичам ви, приятели. Обичам ви. ( Обичам Ви, Учителю. ) ( Обичам Ви. ) Опитайте се да ме гледате колкото може повече. ( Здравейте, Учителю. ) ( Много Ви Благодаря, Уичтелю. ) ( Благодаря Ви, Учителю. ) Опитайте се да ме гледате колкото може повече, защото има много хора. Просто ме гледайте повече. Гледайте ме в очите. ( Обичам Ви. ) ( Здравейте, Учителю. )

Почакайте малко. Сестро, не можеш ли бъдеш оперирана? ( Лекарят каза... ) Не? ( Не знам. Казват, че не могат да я направят в момента. ) Дори в Америка? Провери чрез компютъра. Провери в интернет, да видиш дали има специалисти, става ли? (Добре.) Ако нямаш пари, ще ти дам. Ние, момичетата, обичаме да сме красиви. Вътрешно е също много важно. Но ще бъде по-комфортно, ако и отвън е красиво. (Добре, благодаря Ви.) По-уверена ще си, нали? (Добре, благодаря Ви, Учителю.) Но няма значение. Ако нямаме това, ще имаме друго. (Благодаря Ви.) Добре. Изглеждаш много щастлива. Добре си. Трябва да продължиш да живееш по този начин. (Да.) Също е добре и да бъде така. Разбираш ли? Момчетата няма да ни притесняват. По-малко карма. (Да.) (Грижете се за Себе си, Учителю.) Ти също се пази. Добре. Но е странно, че сърцето ми се размеква, като ви видя. Не съм ви ядосана. Ядосана съм на тези от работния екип, които не вършат нещата осъзнато и отговорно. Разбирате ли? (Разбираме.) Това ме кара да се срамувам. Ако ми причиняват такива неща... Имам предвид, ако ми причиняват такива неща, какво ли биха направили навън? Ще заблуждават ли други и да получават пари и да създават много карма? Ако аз не ги науча, ще стане по-зле, нали? (Да.) Какво си мислите? (Да. Ние сме Ви благодарни.)

( Учителю, желая Ви да бъдете завинаги здрава и красива. Учителю, желая Ви да бъдете завинаги здрава. ) Благодаря. ( Учителю, желая Ви да бъдете завинаги щастлива. Пазете се, Учителю. ) Благодаря ви. Благодаря ви. ( Учителю, обичаме Ви толкова много. ) ( Учителю, Вие сте толкова красива. ) ( Учителю, обичаме Ви толкова много. ) Трябва да тръгвам сега. (Добре.) ( Учителю, прибирам се утре. ) Прибираш се? Съжалявам. Ела пак, когато имаш време. ( Добре, благодаря Ви, Учителю. ) От Китай? (Да, от Китай.) За тези, които не са могли да вземат каквото е останало. Ако не сте бързи, аз също не мога да помогна, дори с моята магическа сила. Съжалявам. Вземете любовта ми у дома с вас. (Добре.) Обичам ви. (Благодарим Ви, Учителю.) Желая на хората в страната ви да бъдат в безопасност, здрави, щастливи и мирни. (Благодаря Ви, Учителю.) Пожелавам на правителството ви да бъде по-либерално. Пожелавам на хората ви да бъдат щастливи. (Благодаря Ви, Учителю.) Китай става все по-добре и по-добре. (Китай става все по-добре и по-добре.) Аз също съм много щастлива. Аз също съм много щастлива, че правителството ви е по-възприемчиво (Благодарим Ви, Учителю. Благодарни сме за Вашите благословии.) и обича гражданите си. ( Учителю, желая Ви за бъдете здрава. ) Правителството ви също така се грижи за околната среда и изгражда много природосъобразни неща. ( Да, много такива. Има много промени. ) Правителството също така подписа договори за вегански храни. (Да.) Това е наистина прекрасно. (Благодарим Ви, Учителю.) Ако всички в Китай станат вегани, ще бъде удивително. Има твърде много хора в Китай. Правителството не може дори да достави всички продукти. Правителството е подписало договори с много вегански компании. Но има твърде много хора. Знаете, че китайците са много трудни за обучаване, нали? Така че, не можете да обвините правителството. Много е трудно да се обучават. Главата им не е толкова мека, нали? Добре. (Благодарим Ви, Учителю. Учителю, хранете се добре и се наспивайте.) Да. Хранете се добре и се наспивайте. Вие си мечтаете! Но ви благодаря все пак. Благодаря ви. И аз бих желала да мога да ям добре и да спя добре. Всички, грижете се за себе си. (Добре. Благодарим Ви, Учителю.) Грижете се за себе си вътрешно. (Добре.) Вътрешното е по-важно, нали? (Добре. Учителю, обичам Ви толкова много.) Обичам ви, приятели. Обичам ви. И аз ви обичам. И аз ви обичам. (Учителю, обичаме Ви. Здравейте, Учителю.) Можете да ме виждате по-добре отвън, нали? Грижете се. Грижете се за себе си.

Гледайте още
Епизод
Списък за гледане
Сподели
Сподели с
Запази
Начално време
Свали
Мобилно
Мобилно
iPhone
Android
Гледай на мобилен браузър
GO
GO
Приложение
Сканирайте QR кода или изберете подходящата система за вашия телефон
iPhone
Android